شرکت شیمی دانان ویرا، با هدف ایجاد مکانیسمی قابل اعتماد برای ارزیابی عملکرد فنی آزمایشگاهها و ردیابی نتایج آن ها به مراجع بین المللی، در اردیبهشت سال ۱۴۰۰، بخش آزمون مهارت را راه اندازی نمود. در این بخش با بهره گیری از منابع انسانی متخصص و پیاده سازی الزامات استاندارد ISO/IEC 17043 اطمینان از درستی فعالیت های انجام شده برای مشتریان فراهم می شود.
مشارکت در آزمون های مهارت ویرا به شیوه های زیر ممکن است:
-
الگوهای برنامه ریزی شده یا Pre-planned Schemes
در نیمه دوم هرسال فرم پیش ثبت نام برای الگوهای سال آتی در اختیار آزمایشگاه ها قرار می گیرد و براساس ابراز تمایل آزمایشگاه ها به برگزاری الگوهای پیشنهاد شده، الگوها برای سال آینده برنامه ریزی شده و در ابتدای هر سال تقویم آن سال منتشر می شود. با توجه به اینکه اغلب نمونه های مورد استفاده در آزمون های مهارت ویرا، وارداتی هستند، ممکن است تغییراتی در تقویم برگزاری رخ بدهد به همین دلیل تقویم بصورت ماهانه بازنگری شده و در وبسایت قرار داده می شود. -
الگوهای دارای اسپانسر یا Sponsored Schemes
این نحوه برگزاری برای واحدهای تضمین کیفیت سازمان هایی مناسب است که آزمایشگاه های چندگانه دارند یا سازمان هایی که همزمان آزمون های خود را به چندین آزمایشگاه برونسپاری می کنند. ثبت نام در الگوهای دارای اسپانسر با هماهنگی اسپانسر انجام می شود. -
الگوهای سفارشی یا Custom Schemes
این خدمت، یک طرح آزمون مهارت سفارشی است که برگزاری آن بنا به درخواست گروهی از آزمایشگاهها، کارفرمایان، انجمن ها و آزمایشگاه های یک گروه صنعتی سازماندهی می شود و اهداف و نیازهای خاص ذینفعان آن گروه را در نظر میگیرد. ثبت نام در این الگوها از طریق ارجاع نماینده متقاضیان (مثلا انجمن) معمولا همراه با تخفیف قابل توجه خواهد بود.
جهت دریافت فرم پیش ثبت نام آزمون مهارت سال ۱۴۰۳ بر روی دکمه زیر کلیک نمایید.
براي سهولت در پاسخگویی و صرفه جویی در مصرف کاغذ، این فرم قابلیت پرکردن (صرفا در کامپیوتر) را دارد و نیازي به چاپ نیست
سوالات متداول در آزمون مهارت / مقایسات بین آزمایشگاهی
۱- چگونه می توانم در دوره های آزمون مهارت/مقایسه بین آزمایشگاهی ویرا ثبت نام کنم؟
راهنمای ثبت نام در دوره های آزمون مهارت/ مقایسه بین آزمایشگاهی شرکت شیمی دانان ویرا در لینک زیر آورده شده است:
https://vira.viannacloud.ir/home/NotificationPage/1
در صورت بروز مشکل در ثبت نام با کارشناسان ما تماس بگیرید.
۲- خرید دوره های آزمون مهارت/مقایسه بین آزمایشگاهی ویرا صرفا به صورت آنلاین امکانپذیر است؟
شرکت کنندگان می توانند از طریق سامانه ویراویانا و با پرداخت هزینه دوره مدنظر را خریداری و فرم ثبت نام را بارگذاری نمایند. در صورتی که امکان واریز وجه به هر دلیلی وجود نداشت، طی تماس تلفنی یا ارسال پیام در شبکه های اجتماعی واتس آپ، تلگرام یا ایتا به شماره ۰۹۹۶۰۷۵۶۵۹۹ علاقه مندی خود را برای شرکت در دوره مطرح نمایید. کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس می گیرند تا با ایجاد اعتبار، پرداخت هزینه بر اساس پیش فاکتور مقدور گردد.
۳- آیا بابت خرید، فاکتور صادر میشود؟
برای تمامی خریدها فاکتور رسمی ارائه می شود.
۴- چگونه میتوانم از گزارش دوره های آزمون مهارت/مقایسه بین آزمایشگاهی ویرا اطلاع پیدا کنم؟
در راهنمای شرکت در آزمون مهارت، تاریخ انتشار گزارش مشخص شده است. در تاریخ مذکور، گزارش نهایی یا گزارش اولیه انتشار در سامانه ویراویانا در پنل مرتبط در قسمت درس های من قابل دانلود است. علاوه بر این، اطلاعیه بارگذاری گزارش ها در کانال های واتس آپ، تلگرام و ایتا برای هر راند منتشر می شود. در صورتی که در کانال ها عضویت ندارید، با کارشناسان ما تماس بگیرید.
۵- از کجا بدانم که از چه روشی برای انجام آزمایش در دوره های آزمون مهارت/مقایسه بین آزمایشگاهی ویرا استفاده کنم؟
از آنجایی که اقلام آزمون مهارت، نمونه های باقیمانده از مقایسات بین آزمایشگاهی بین المللی می باشند و مقدار تخصیص یافته و گواهینامه معتبر دارند، روش های انتخابی آزمون برای هر پارامتر بر اساس روش انجام شده در گواهی در راهنمای شرکت در آزمون مهارت اعلام میشود؛ لذا بهترین روش برای انجام آزمون، روش پیشنهادی از طرف برگزارکننده است، اما شرکت کنندگان می توانند برای صحه گذاری، بررسی و تضمین کیفیت نتایج با روش های داخلی، روش های استاندارد یا روش های بهبودیافته که به صورت روزمره در آزمایشگاه استفاده می شود، به کار گیرند.
۶- از کجا بدانم چه نمره ای در دوره های آزمون مهارت/مقایسه بین آزمایشگاهی ویرا کسب کرده ام؟
هر شرکت کننده برای هر پارامتر، یک یا چند نمره Z (Z: مقایسه آماری داده شرکت کننده با مقدار به دست آمده از اجماع نتایج شرکت کنندگان، Z*: مقایسه آماری داده شرکت کننده با مقدار تخصیص یافته در گواهی آنالیز نمونه و ζ (زتا): مقایسه آماری عدم قطعیت گزارش شده توسط شرکت کننده با عدم قطعیت مقدار تخصیص یافته) دریافت می کند. نمرات Z در جدول(ها) و نمودار(های) گزارش نهایی، منتشر می شود و بر همین اساس، شرکت کنندگان می توانند امتیاز عملکرد خود (رد بودن، قبول بودن یا قرار گرفتن در محدوه هشدار) را برای هر پارامتر از آزمون، مشاهده کنند.
۷- آیا دوره های آزمون مهارت/مقایسه بین آزمایشگاهی شرکت شیمی دانان ویرا از سوی ارزیابان قابل قبول هست؟
این شرکت در خردادماه ۱۴۰۲ توسط مرکز ملی تایید صلاحیت ایران برای اخذ مجوز استاندارد ایزو ۱۷۰۴۳ ارزیابی شده است و عدم انطباق جدی مشاهده نگردیده است. لذا شرکت در این آزمون ها/مقایسات مانعی ندارد.
۸- چگونه نتایج و نمرات ارزشیابی عملکرد خود در دوره های آزمون مهارت/مقایسه بین آزمایشگاهی ویرا را ارزیابی کنم؟
محدوده های پذیرش، رد و هشدار برای نمرات ارزشیابی طبق استاندارد ایزو ۱۳۵۲۸ (ترجمه فارسی: استاندارد ملی ایران به شماره ۱۳۲۸۳) مشخص شده اند، لذا شرکت کنندگان با توجه نمره کسب کرده برای هر پارامتر می توانند خود را ارزیابی کنند.
۹- در دوره های آزمون مهارت/مقایسه بین آزمایشگاهی شیمیدانان ویرا چگونه نمرات ارزشیابی می شوند؟
معیار ارزیابی برای دوره های آزمون طبق استاندارد ایزو ۱۳۵۲۸ و استاندارد ایزو ۱۷۰۴۳ با رویکردهای مختلف و با توجه نوع آزمون انتخاب می شوند، اما به طور کلی معیار پذیرش، عبارتند از نمره کسب شده از Z: مقایسه آماری داده شرکت کننده با مقدار به دست آمده از اجماع نتایج شرکت کنندگان، Z*: مقایسه آماری داده شرکت کننده با مقدار تخصیص یافته در گواهی آنالیز نمونه و ζ (زتا): مقایسه آماری عدم قطعیت گزارش شده توسط شرکت کننده با عدم قطعیت مقدار تخصیص یافته).
۱۰- تفاوت z-score و zeta-score چیست؟
نمره z، انحراف نتیجه هر شرکت کننده از مقدار تخصیص یافته را در مقایسه با انحراف استاندارد هدفِ اندازه گیری (به عنوان شاخص عمومی کیفیت) ارزیابی می کند که در اینجا انحراف استاندارد همان پراکندگی داده های شرکت کنندگان است و با s* نشان داده می شود.
استفاده از نمرات z، امکان ارزیابی مستقیم این موضوع که آیا آزمایشگاه ها توان ارائه نتایج درست را دارند، فراهم می کند؛ به این معنی که آیا نتایج، در محدوده عدم قطعیت اندازه گیری شان، با مقدار تخصیص یافته توافق دارد؟ با استفاده از این شاخص، شرکت کنندگان می توانند عدم قطعیت آزمایشگاه خود را با سایر آزمایشگاه ها مقایسه نمایند.
۱۱- چرا در دوره های آزمون مهارت/مقایسه بین آزمایشگاهی شیمی دانان ویرا نمونه تنها به اندازه یک بار آزمون ارسال می شود؟
این کار به سه منظور انجام می شود:
- آزمایشگاه های شرکت کننده در آزمون مهارت، با قلم آزمون مطابق نمونه های روتین آزمایشگاه برخورد نمایند و هیچ توجه ویژه و خاصی نسبت به قلم آزمون نداشته باشند.
- از آنجایی که نمونه های تهیه شده برای اقلام آزمون، باقیمانده آزمون های مهارت بین المللی هستند، هزینه خرید، تهیه و واردات آن بالاست و در صورت ارائه قلم آزمون به مقدار بیشتر، موجب افزایش هزینه می شود که برای بسیاری از شرکت کنندگان این مبلغ بالاست و هزینه های تضمین کیفیت افزایش می یابد. لذا بخش فنی، با بررسی روش آزمون میزان آزمونه و گاهی آزمایه را به گونه ای تعیین می کند که امکان انجام آزمون برای یک بار آزمون وجود داشته باشد.
- نمونه های تهیه شده برای اقلام آزمون، باقیمانده آزمون های مهارت بین المللی هستند و هر پارامتر از آزمون، مقدار تخصیص یافته و مشخصی دارد، لذا تنها یکبار انجام آزمون برای ارزیابی قابل قبول است. در آزمون هایی که بر اساس اجماع داده های شرکت کنندگان، نمرات عملکرد بررسی می شود، مقدار نمونه بیشتر است و از شرکت کنندگان خواسته می شود که در صورت تکرار آزمون، داده های خود را در قسمت توضیحات فرم ثبت نتایج آزمون اعلام نمایند.
۱۲- چگونه عدم قطعیت اندازه گیری آزمون خود را در دوره های آزمون مهارت/مقایسه بین آزمایشگاهی ویرا تحلیل کنیم؟
بعید است عدم قطعیت استاندارد اندازه گیری آزمایشگاه های شرکت کننده، بزرگ تر از ۵/۱ برابر انحراف استاندارد استوار شرکت کنندگان () باشد. در صورت وقوع چنین حالتی، ، محتمل است که شرکت کننده، عدم قطعیت اندازه گیری خود را دست بالا (Over-estimate) برآورد نموده باشد و نیاز به بازنگری و بهبود روش اجرایی اندازه گیری باشد.
۱۳- آیا عدم قطعیت به غلظت وابسته است؟
از آنجایی که جنس عدم قطعیت از نوع پارامتر اندازه ده مورد اندازه گیری است، بنابراین عدم قطعیت به غلظت نمونه وابسته است؛ به طور مثال اگر برای مقدار ۱۰۰۰ ppm مس، عدم قطعیت ۵۰ ppm باشد، یعنی محدوده اندازه گیری از ۹۵۰ ppm تا ۱۰۵۰ ppm می باشد که در واقع، عدم قطعیت اندازه گیری ۵% از مقدار اندازه گیری شده است.
حال اگر بخواهیم این عدم قطعیت را برای مقدار مس با غلظت ۲۲۰۰۰۰ ppm حساب کنیم، در اینجا دیگر عدم قطعیت ۵۰ ppm نیست، بلکه ما باید ۵% از مقدار ۲۲۰۰۰۰ ppm را به عنوان عدم قطعیت در نظر بگیریم (عدم قطعیت آن ۱۱۰۰۰ ppm می شود) که این نشان دهنده وابستگی عدم قطعیت به میزان غلظت آنالیت می باشد.
۱۴- آیا امکان برگزاری آزمون مهارت/ مقایسه بین آزمایشگاهی به طور اختصاصی/ سفارشی در شرکت شیمی دانان ویرا امکان پذیر است؟
اگر شرکت ها، سازمان های دولتی و خصوصی درخواست برگزاری دوره به صورت اختصاصی و سفارشی را داشته باشند، شرکت شیمی دانان ویرا با بررسی همه جوانب (اعم از امکان تهیه قلم آزمون، ارزیابی صحیح معیار پذیرش) همکاری های لازم را انجام خواهد داد.
با ما در تماس باشید!